Конференција о пројекту “Снажни од почетка – Дајмо им крила”

22.06.2015. У општини града Крагујевца одржана је конференција поводом завршетка пројекта и промоције резултата пројекта “Снажни од почетка – Дајмо им крила – Dam Len Phaka”

Подршка породици и ромској заједници
Подршку породици и ромској заједници за подизање деце раног узраста» назив је регионалне конференцији одржане у згради Управе града, на којој су сумирани резултати двогодишњих активности у оквиру пројекта «Снажни од почетка-дам лен пхака». Како би допринео развоју подстицајног и безбеднијег породичног окружења за децу до пет година из сиромашних ромских породица која живе у нехигијенским условима, пројекат «Снажни од почетка» иницирао је Центар за интерактивну педагогију-ЦИП, а реализовали Образовно-културна заједница «Романипен», Удружење грађана Рома «Понос», Едукативни центар Рома и Дечји центар «Мали принц».

За мајке и децу из четири крагујевачка ромска насеља: Лицика, Палилуле, Бресница и Корман од почетка пројекта до данас одржано је 56 едукативних радионица на теме здравља, развоја, васпитања и учења, а према речима координаторке Емине Николиц из Образовно културне заједнице «Романипен», за њих је владало велико интересовање. Иако се развијањем родитељских компетенција за негу, васпитање, подршку развоју и учењу деце, и малим променама у окружењу не може спречити дејство сиромаштва, на овај начин се значајно може унапредити развој деце и њихова почетна позиција. Емина Николић каже да је током пројекта остварена веома добра сарадња са Превентиним центром Дома здравља Крагујевац и да је на нивоу града формиран локални тим за подршку састављен од представника релевантних институција које могу да пруже саветодавну, стручну, материјалну или другу неопходну помоћ ромским породицама.

С обзиром на то да град Крагујевац подржава пројекте чији је циљ унапређење положаја Рома, конференцији су присуствовали члан Градског већа за здравство и социјална питања др Гордана Дамњановић и члан Градског већа за ванпривредне делатности Борис Ковачевић. «Јако је битно да одржимо добру сарадњу и активности које реализујемо у циљу унапређења положаја Рома, а с обзиром на то да овај пројекат обухвата најмладје припаднике ромске популације можемо рећи да он представља и једно систематско решевање проблема јер укључујући и родитеље и локалну заједницу превентивно делујемо на унапређење развоја и оснаживање ромске породице», наводи Борис Ковачевић.

Иначе, пројекат «Снажни од почетка-дам лен пхака», реализује се још у Београду, Нишу и Суботици.
Izvor

Comments are closed.