POČETAK REALIZACIJE PROJEKTA

POČETAK REALIZACIJE PROJEKTA „CENTRI ORGANIZOVANjA ROMSKE ZAJEDNICE – KA FORMIRANjU ZAJEDNIČKOG INTERESA“

– jul 2013.

U Kragujevcu je prvom radnom posetom predstavnika Romsko edukativno kreativnog centra otpočela realizacija projekta „Centri organizovanja romske zajednice – ka formiranju zajedničkog interesa“ podržanog  od strane regionalne kancelarije za jugoistočnu Evropu Rossa Luxemburg Stiftung .

Planirano je da se u saradnji sa partnerskim organizacijama iz Požarevca  i Vranja radi na izradi platforme novog socijalnog organizovanja romske zajednice.


Cilj projekta je uvrstiti lokalne probleme, iskustva i rešenja  romske zajednice i drugih ugroženih grupa u formiranje i rad platforme kako bi se na njenoj osnovi pokrenulo dalje samoorganizovanje i angažovanje članova zajednice.

Principom afirmativne akcije romska zajednica ima mogućnost, ali i pravo i obavezu,  da se interno organizuje kako bi jednosnažno reagovala na sve vidove diskriminacije. U tom slučaju afirmativna akcija ne predstavlja samo solidarnost prema najugroženijima već  sistemsku podršku  u dodatnom obrazovanju, profesionalnom osposobljavanju stanovništva da se bavi pitanjima pravnog organizovanja u ostvarivanju narušenih socio-ekonomskih prava i političkih sloboda.

U septembru tekuće godine biće održana sledeća u nizu radnih poseta na kojoj će se razgovarati o svim bitnim segmentima u kojima je prema različitim pokazateljima romska zajednica najugroženija. U samu izradu platforme pored aktivista partnerskih  organizacija  uključeni su i sami predstavnici zajednice koji će iznositi realne probleme sa kojima se suočava romska zajednica u Srbiji.  Aktivnost će biti finalizirana nakon zimske škole.

Comments are closed.