Poseta poslanika nemačkog Bundestaga

Tokom prepodnevnih sati, danas 23.oktobra, našu organizaciju Romanipen, je posetila delegacija poslanika Odbora za ekonomsku saradnju nemačkog Bundestaga. Delegaciju su sačinjavali : poslanik Peter Stein (Peter Štajn, CDU/CSU), poslanik Josip Juratovic (SPD), poslanica Heike Hänsel (Hajke Hensel, DIE LINKE), poslanik Uwe Kekeritz (Uve Kekeric, BÜNDNIS 90/DIE GRÜNEN), gospođa Anja Netterscheidt (Anja Neteršajd), sekretar Odbora za ekonomsku sardnju. Delegaciju je pratio Jürgen Schmid (Jirgen Šmid), Rukovodilac Odeljenja za ekonomsku saradnju Ambasade Nemačke i prevodilac za srpski/nemački.
Poseta organizaciji i obilazak naseljima je organizovan u saradnji sa ambasadom Nemačke i predstavlja deo aktivnosti Odbora za ekonomsku saradnju nemačkog Bundestaga tokom dvodnevne posete Srbiji ( od 22. do 24.oktobara ) u cilju upoznavanja sa postojećim stanjem na polju socijalne integracije Roma u Srbiji .
Na sastanku koji je upriličen u prostorijama OKZ Romanipen sa poslanicima je razgovarano na različite teme iz svih oblasti društvenog zivota, na kojima se zasniva podrška romskoj zajednici, kroz institucionalne mehanizme, kao i kroz projektne inicijative. Takođe jedna od bitnih tema sastanka bila je i sprovođenje procesa readmisije , kao i status interno raseljenih lica u Srbiji . Apostrofirani su glavni problemi sa kojima se susreće romska zajednica u Srbiji, uz naglasak na probleme ekonomsko-socijalne prirode, prisustva diskriminacije na različitim poljima u oblastima zapošljavanja , zdravstvenih usluga i obrazovanja, koji predstavljaju bitan činilac zbog koji se Romi odlučuju da migriraju u zemlje zapadne Evrope .
Posle sastanka delegacija je posetila naselja Korman i Bresnica .

Comments are closed.